Nekpijn, lichamelijke en psychische oorzaken

Pijn in de nek kan verschillende oorzaken hebben maar komt meestal voort uit een verkeerde beweging of stress. De nek is erg beweeglijk en draagt bovendien een zware last, het hoofd. Hieronder schetsen we kort even enkele mogelijke oorzaken.

Verkeerde beweging of houding

Een plotse stijve nek treft vooral mensen met een gezonde nek maar bij wie er iets in de nek is "geschoten" door een verkeerde beweging of die er mee wakker geworden zijn door een slechte houding in bed. Het gevolg is dat je amper je hals kan buigen of je hoofd naar een kant moet houden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je vaak verkeerd aan je bureau zit waardoor je nek moeite heeft om je hoofd te dragen en zo kan er pijn ontstaan. Verder kan het ook zijn dat migraine je nekpijn uitlokt, doordat je hoofd pijn doet spant de nek zich op en daardoor krijg je ook nekpijn.

Psychologische oorzaken

Naast lichamelijke oorzaken, zijn er ook verschillende psychologische oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat onze nek overbelast geraakt en de spieren in je nek opspannen. Denk hierbij aan stress, waarbij je de spierspanning in de nek als eerste ervaart. Nekpijn kan ook veroorzaakt worden door depressie, waarbij je blijft piekeren en zo door de constante spanning je hersenen overbelast geraken en dit uitstraalt naar de nekspieren.

Slijtage bij ouderen

Je nek begint in zijn geheel vanaf de leeftijd van veertig jaar te verslijten, meestal door artrose. Het bot van de wervels wordt dikker en harder, het kraakbeen wordt dunner en de gewrichtsbanden worden dikker en nemen meer plaats in. Wanneer er in je nek iets beschadigd is trekken de nekspieren zich automatisch samen ter bescherming.

Nekpijn behandeling

Hierbij kan brainLight helpen om uw klachten te verzachten en te voorkomen door regelmatig het lichaam te ontspannen met de verschillende massages, instelbaar op de gewenste plaats van pijn of ongemak. Daarbij kan men ook de infraroodwarmte instellen voor de opwarming en de versoepeling van de spieren. De licht- en klanktherapie zorgt er dan voor dat de spanning in de hersenen afneemt met de positieve gevolgen voor het lichaam.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!