Waarom ontspannen nodig is


Ontspanning biedt ons een tegengewicht voor de meestal behoorlijke hectische werkdag. Rust en relaxatie zijn belangrijke bronnen om kracht te putten en om weer tot bezinning te komen. Deze effecten zijn wetenschappelijk bewezen,  zowel op fysisch niveau, hierbij zien we een verlaging van de hartslag en bloeddruk, de ademhaling gaat langzamer en de spierspanningen verminderen, als op psychisch niveau, waarbij we zien dat stress, angsten en depressies verminderen en verdwijnen. De ervaring met ontspannen en mediteren heeft ook een positieve invloed op de activiteit van de hersenen, vooral gebieden in de hersenen zoals de hypocampus, die zeer gevoelig zijn voor hoge stress, herstellen bijvoorbeeld door middel van training in mindfullness.

Omgaan met negatieve stress

In de media wordt heel veel vermeld dat te veel negatieve stress een probleem is van onze tijd en de 24-uurs economie. Reeds in vroegere tijden moesten mensen ook omgaan met stress maar dat was anders dan nu, door de steeds evoluerende communicatiemiddelen is de altijd bereikbaarheid en de tijdsdruk aanzienlijk gestegen en zal de nood aan ontspanning alsmaar blijven groeien.

Om met negatieve stress om te gaan zijn er verschillende klinische ontspanningsmethoden met bewezen effectiviteit zoals de autogene training en progressieve spierontspanning. Daarnaast is bovendien het belang van meditatieve technieken zoals Yoga, Vipassana, Zen en Tai Chi de laatste jaren sterk toegenomen. Veel mensen maken ook gebruik van dingen die heel goed doen zoals een wandeling in de natuur, muziek, bewegen en sport of een bezoek aan de sauna om te relaxen. En ten slotte zijn er ook nog de technologische hulpmiddelen zoals de brainLight massagezetels, die met muziek, licht en warmtestimulatie de gebruiker in relatief korte tijd in een staat van diepe ontspanning brengen.

Ieder mens is uniek, heeft zijn/haar eigen emoties, gedragingen en talenten, en kan in zijn zoektocht naar de balans binnen zijn/haar huidige 'zijn' de keuze maken uit deze methodes om te relaxen en nadien verfrist en helder de weg van het leven verder te zetten.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!