Ga jij wel eens met kopzorgen slapen?

Piekeren over rekeningen, je banksaldo, de kinderen en hun school, je relatie, je job, je bedrijf enzovoort... En nadat je al je zorgen overpeinsd hebt gaat de wekker bijna af. Soms gaat dit zo ver dat je een paniekaanval krijgt en je op de rand van instorten staat en een huisarts of een therapeut opzoekt.

De diagnose: depressie en angst.

Er is dus echt een link met slapeloosheid. De delen van de hersenen die de slaap sturen zijn verbonden met de delen die depressie sturen.

Hoe weet je nu dat de oorzaken van slapeloosheid angst en depressie zijn en niets anders? Daarbij kan je je drie vragen stellen:

Vraag 1: Kun je 's nachts je gedachten niet afzetten en slaap je daardoor niet? Je ligt wakker van de snel razende gedachten.

Vraag 2: Heb je 's nachts negatieve dromen waarvan je last blijft hebben? Je schrikt wakker en je herinnert je die negatieve dromen.

Vraag 3: Heb je al ondervonden dat je overgevoelig bent voor geluid? Zoals voor een tikkende klok of het ademen van de persoon die naast je ligt.

Als je één keer ja antwoordt op deze vragen dan is er een probleem.

Dat wijst dus op overgevoeligheid. Je wordt humeurig, je hebt een leeg gevoel en moe. Het voelt 's morgens alsof je niet geslapen hebt. Als je je dag begint met een gevoel dat je helemaal niet uitgeslapen bent heb je een onrustig gevoel en dat lokt stress uit om terug energie te hebben en dan voel je je als zo'n kleine hamster die zo snel mogelijk wil rennen in zijn rad maar uiteindelijk moet opgeven. Maar ook hormonen kunnen je compleet futloos en lusteloos maken en vreten energie, door een tekort aan endorfines.

Hier worden heel veel studies over verricht, angst en depressie kunnen dus tot slapeloosheid leiden en omgekeerd ook. Maar we merken dat dokters bij de behandeling van patiënten altijd eerst naar medicatie grijpen en helaas is gebleken dat dat niet de beste oplossing is. Antidepressiva lijken op het eerste zicht te helpen maar zijn nefast op langere termijn.

Gelukkig zijn er nu ook heel wat nieuwe behandelingen en technieken, die zich gaan richten op het gedrag en gezondere gewoonten en die blijken beter te werken tegen slapeloosheid en depressie dan medicatie. Zo kunnen we ook heel veel van onze levensstijl problemen gaan aanpakken en oplossen. En je kan er vandaag mee beginnen.

Wil jij graag jouw mentale veerkracht sterken?

Als NLP - ontspanningscoach en brainLight adviseur help ik jou vanuit mijn levenservaring zodat je terug innerlijke rust krijgt en om kan gaan met jouw emoties. Ik kan je daarbij helpen door jou ontspanningstechnieken aan te reiken, waarmee je zelf aan de slag kan, je passie kan beleven en je doelen kan bereiken op een positieve manier.

Kom kennismaken, ik bied je een eerste uur gratis advies aan.

Van harte welkom,  

Sylvia

Tot binnenkort!

Bel: 0468/282741

Bericht in mijn mailbox: info@brainlightbelgium.be

 


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!