De weerslag van beeldschermarbeid

Rugklachten zijn nog altijd volksziekte nummer 1. Volgens experten heeft 80% van de bevolking last van deze klachten. Ieder jaar betalen de verschillende ziekenfondsen meer dan een half miljard euro voor de behandeling van rugklachten. Een van de hoofdoorzaken, zien experten, is de eisen van de veranderde arbeidswereld. Steeds meer werknemers zitten nu in een kantoor en werken meer en meer voor het beeldscherm. Driekwart van alle PC gebruikers, bepaald door de beroepsmatige ziektenkostenverzekering, worden geplaagd door pijn in nek en onderrug. Maar ook spier-en botaandoeningen, ogen en psychishe klachten zijn de meest voorkomende reden van ziekteverzuim.

10 jaar werken voor de computer komt qua geestelijke en lichamelijke belasting overeen met tot 30 jaar van andere werkzaamheden, zo beweren menige orthopedisten.

"Zitten is het nieuwe roken"

Een vernietigend oordeel, als je bedenkt dat de computer oorspronkelijk als doel had beter en sneller te kunnen werken. Nu lijkt het alsof de overgang naar de informatie maatschappij en de 24-uren economie ten koste van de volksgezondheid zal plaatsvinden. 

Meer en meer mensen klagen over :

  • Brandende ogen.
  • Hoofdpijn.
  • Concentratieproblemen.
  • Psychische problemen met soms burn-out tot gevolg.
  • Nek-en rugpijn.
  • Gespannen spieren.
  • Spijsverteringsproblemen.

Voor de computer werken of autorijden zijn twee typische oorzaken van zulke spanningen en pijnen. De reden hiervoor is dat de spieren, met name de lifter van het schouderblad en de musculus trapezius hard worden door continue spanning en daardoor de bloedstroom wordt belemmerd. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de levering van zuurstof en voedingsstoffen voor de spieren, de organen en de hersenen niet langer voldoende is  en afvalstoffen niet kunnen worden afgevoerd. Spanning en pijnen treden op.

Een goede inrichting van de werkplek.

Als de werkplek goed is ingericht, goede verluchting en verlichting, gedempt geluid, apparaten en meubels voldoen aan de eisen van een goede computerarbeidsplaats dan is dit al een stap in de goede richting.

Arbeidspauzes.

Vooral de nodige pauzes dienen te worden gerespecteerd, zijn goed van ontspanning en beweging voorzien en dan is men al op goede weg voor een deel van herstel van de dagelijkse klachten.

Ieder geconcentreerd werk vereist zijn periodes van ontspanning.

Echter door wetenschappelijk onderzoek werd vastgesteld dat de recreatieve waarde van een pauze geenszins met de lengte ervan verhoogt. Integendeel, meerdere korte pauzes zijn effectiever dan een lange pauze. Ook de manier van pauze nemen speelt een grote rol. Echte en volledige diepe ontspanning is de juiste aanpak. Passende methodes zoals Yoga en autogene training zijn uitstekend maar wegens gebrek aan tijd en desbetreffende eisen voor beiden niet haalbaar tijdens korte werkpauzes.

Een altenatief is het gebruik van een  hoogtechnologisch apparaat, die met herhaling van optische en akoestische prikkels verandering brengen in onze hersenenfrequenties en zorgen voor ontspanning. Heel gemakkelijk toegankelijk en op korte tijd (10 of 20 minuten)waarbij even het tijdsbesef en ruimtegevoel volledig wordt uitgeschakeld. Met snel flikkerende lichtimpulsen (Béta-golven) worden gebruikers uit een gespannen toestand gehaald en met langzame lichtimpulsen (Alpha-golven) naar een ontspannen toestand gebracht.


Een systeem met harmoniserende licht-en klanktherapie, dat je even van de omgeving afsluit en het hoofd weer leegmaakt. Aangevuld met een Shiatsu massagezetel die ervoor zorgt dat de lichamelijke spanning verdwijnt en de bloedsomloop gestimuleerd wordt en zo alle spieren  en organen terug van voldoende zuurstof en bouwstenen worden voorzien. Je ademhaling wordt langzamer en gelijkmatiger, je hartslag wordt trager en je ondergaat een diepe ontspanning. Na deze korte diepe relaxatie ben je terug fysiek en mentaal opgeladen om weer verder te kunnen met je job, je passie, je business. Met een dagelijkse portie ontspanning krijg je terug een klaardere kijk op het leven, vervagen de klachten en krijg je betere concentratie en focus.

Heb je interesse in mijn behandeling waarmee ik mensen met klachten van overspannenheid weer mentaal veerkrachtiger en lichamelijk fit maak?

Ik ontvang je graag voor een koffie, een verkennend gesprek en een ervaringssessie.

Contacteer mij 


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!